Vardagsbetraktelser

Hur dyslexin har påverkat mig

maj 4, 2015

Förra veckan skrev jag om min resa med dyslexi, och idag tänkte jag skriva en fortsättning till det inlägget. Oftast kopplar man väl ihop ordet dyslexi med något negativt och tunga känslor. Det är inte precis vad man önskar sig eller någon annan för den delen, men det kan komma något gott ur det. Jag lovar!

Som jag skrev tidigare har jag alltid fått kämpa väldigt hårt för att uppnå mina mål gällande betyg och övriga prestationer som är relaterade till skola. Det har inte varit smärtfritt och visst har jag velat ge upp otaliga gånger. Jag vill ändå tro, att detta gjort mig till en mer målmedveten person och till den jag är idag. Att ge upp är inte ett alternativ, och på sätt eller annat går det nog ändå. Någonstans längs med vägen, har jag blivit viljestark och ”helt enkelt” insett att jag måste jobba mera än många andra – det är faktum och det är ”bara” att bita ihop.
bubblor
En ny insikt har jag under det senaste året fått, i och med mina studier i Norge, gällande min dyslexi och att jag på något vänster klarat mig bra trots allt. Förutom medvetenhet och acceptans från min sida, tror jag att det faktum att jag alltid varit mycket fysiskt aktiv har hjälpt mig. Forskning visar att fysisk aktivitet inte bara är bra för den fysiska hälsan, utan också stöder inlärning. Det påverkar alltså kognitiv funktion samt även koncentration. Handboll, skidning och tennis är bara några av mina hobbyn längs med åren – de måste ha gjort under för mig.

Det som jag vill säga med det här inlägget är att det inte är omöjligt. Ja, det är förbaskat tungt och det känns omöjligt många gånger – men det går! Med facit på hand kan jag lova det. Jag klarade gymnasiet, kom in på en högskola både i Helsingfors och Oslo. Jag har en yrkeshögskole examen och en rad andra kurser avklarade utöver det samt ett jobb som är utmanande. Det går! Resan är som en bergochdalbana med en massa felstavningar och särskrivningar och andra krusiduller – ingen rak och enkelriktad väg. Men låt det inte begränsa dig, låt det stärka dig!

Bloglovin’

silje

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply